Stowarzyszenie Polska Izba Pogrzebowa poleca zasiłek pogrzebowy w 24h

08 października 2018, 16:13

Wywiad z Jakubem Rosiak z Funeral Finance Group Sp. z o.o.

Jaki był początek Pana zawodowej kariery?

- Od 2002 roku zajmuje się sprzedażą usług i produktów finansowych. Po kilkunastu miesiącach zostałem najmłodszym dyrektorem w największej spółce akcyjnej w Polsce, która zajmowała się między innymi otwartymi funduszami emerytalnymi czy ubezpieczeniami.

Co sprawiło, że związał się Pan z branżą funeralną?

- Ze wspólnikiem postanowiliśmy w 2005 roku założyć jedną z pierwszych firm w Polsce zajmujących się odszkodowaniami. Przyczynialiśmy się do zwiększenia konkurencyjności zakładów pogrzebowych, które oprócz typowych usług, oferowały także pomoc prawną swoim klientom w tych trudnych chwilach. Sprawami dotyczącymi refundacji kosztów pogrzebu oraz dochodzenia odszkodowań zajmuje się nieprzerwanie od 12 lat.

Kiedy powstało Funeral Finance?

- Firma została założona w listopadzie 2010 roku, natomiast pierwszy zasiłek został sfinansowany w czerwcu 2011 roku (trzy miesiące po ustawowym zmniejszeniu zasiłku pogrzebowego do kwoty 4 tysięcy złotych). Od samego początku jesteśmy niekwestionowanym liderem rynku w zakresie dostarczania sprawdzonych rozwiązań finansowych przedsiębiorcom branży pogrzebowej.

Czy może Pan wskazać kluczowy moment w rozwoju firmy?

- Coraz większa liczba klientów, a co za tym idzie rosnąca liczba finansowanych zasiłków pogrzebowych, wymusiła na wspólnikach powołanie grupy kapitałowej w celu pozyskania prywatnych inwestorów. W związku z tym w 2015 roku stworzony został podmiot Funeral Finance Group sp. z o.o.

Zaproponowane przez Pańską firmę rozwiązania na pewno były innowacyjne dla przedsiębiorców.

- Zgadza się. W takich przypadkach ważne jest, aby dokładnie wytłumaczyć całą procedurę przyszłemu kontrahentowi i pokazać jej prostotę. Finansowanie zasiłków pogrzebowych oparte jest na mechanizmie akredytywy finansowej, która jest stosowana na całym świecie, a cała procedura zaczerpnięta jest z typowego faktoringu finansowego,

Przyszli klienci nie bali się formalności?

- Od kontrahentów nie wymagamy faktur, a jedynie trzy dokumenty, które na co dzień wypełniane są przez zakłady pogrzebowe pośredniczące w uzyskaniu zasiłków pogrzebowych dla swoich klientów. Po siedmiu latach działalności widzę, że „faktoring” pogrzebowy ma potężny potencjał.

Ile obecnie firm korzysta z Państwa usług?

- Obecnie współpracujemy z blisko dwustoma podmiotami, a to wymusza na naszej spółce ogromne nakłady finansowe. To co nas bardzo cieszy to brak reguły w jakiekolwiek klasyfikacji przedsiębiorstw pogrzebowych. Z naszych usług korzystają zakłady, które wykonują 50 - 70 pogrzebów miesięcznie, jak również takie, które robią ich dla przykładu 5. Co ważne, bezustannie pozyskujemy nowych klientów.

A jak wygląda sama procedura rozpoczęcia współpracy?

- Po podpisaniu z nami umowy, zakład pogrzebowy nie ma obowiązku korzystania z naszych usług przy każdym pogrzebie. To przedsiębiorca decyduje sam ile zasiłków pogrzebowych chce mieć sfinansowanych. W umowach nie stosujemy żadnych limitów czy zakazów konkurencji. Chcemy, aby zakłady pogrzebowe chciały z nas korzystać na zasadzie pełnej dobrowolności, a nie przymusu.

Ile podobnych podmiotów działa obecnie na rynku?

- Było kilka firm, które nie wytrzymały jednak próby czasu. Na chwilę obecną konkurujemy z jednym podmiotem. Możemy się jednak pochwalić, że w ostatnim czasie zakłady pogrzebowe korzystające z jego usług, postanawiają zaufać właśnie nam.

Dlaczego w takim razie warto korzystać z usług Funeral Finance?

- To co nas wyróżnia to szybkość realizacji wypłat zasiłków pogrzebowych. Pieniądze w naszej firmie wypłacane są na rachunki zakładów pogrzebowych trzy razy dziennie. Firmy, które dostarczą nam drogą e-mailową komplet dokumentów do godziny 11, otrzymają środki jeszcze tego samego dnia. Drugim atutem jest cena, która jest niższa nawet o 40 % niż u konkurencji. Myślę jednak, że najważniejsza jest prostota procedur i minimum formalności.

Jak Polska Izba Pogrzebowa może zyskać na współpracy z Państwa firmą?

- Zawsze zabiegaliśmy o dobre relacje z Polską Izbą Pogrzebową. Zdajemy sobie sprawę, że podmioty ją tworzące wykonują swoje usługi ze starannością i stawiają na wysoką jakość. Zachęcamy wszystkich członków Izby do korzystania z naszych usług na preferencyjnych warunkach. Dodatkowo sami chcielibyśmy finansowo wspomóc Izbę, dzieląc się własnymi przychodami uzyskanymi od zakładów pogrzebowych, które skorzystały z naszych usług za rekomendacją Polskiej Izby Pogrzebowej.

Ostatnio w mediach pojawia się sporo głosów o podwyższeniu zasiłku pogrzebowego. Czy uważa Pan to za słuszny kierunek?

- Jeżdżąc po całej Polsce zauważam, że obecna kwota zasiłku pogrzebowego niestety nie wystarcza w wielu rejonach Polski na pokrycie wszystkich kosztów pogrzebowych. Rodziny starają się oszczędzać na samym pogrzebie, mając świadomość, że muszą opłacić szereg innych kosztów takich jak stypa, miejsce na cmentarzu czy ofiara dla księdza. Wzrost zasiłku pogrzebowego na pewno pomógłby całej branży pogrzebowej. Nie jestem jednak do końca przekonany czy rząd zdecyduje się na taki krok.

Co oprócz podwyższenia zasiłku powinno się zmienić w podejściu polityków do przedsiębiorców pogrzebowych?

- Firmy związane z branżą funeralną powinny być wreszcie zauważone i docenione. Przydałaby się również regulacja rynku, w celu wyznaczenia pewnych standardów prowadzenia zakładu pogrzebowego.

Firmy zrzeszone w SPIP

Biuletyny SPIP